שיער השפם של החתול, בדומה לשערות אחרות על פני גופו עובר מחזור-חיים המורכב משלושה שלבים עקריים :
שלב הצמיחה(anagen), שלב ה"ביניים" (catagen) ושלב המנוחה (telogen). לאחר שלושת השלבים הללו נושרת השערה ומתחיל מחזור צמיחה חדש. הזמן הדרוש להשלמת מחזור החיים של השערה משתנה בין הגזעים השונים ובין המקומות השונים על פני גופו של החתול.
שיער ארוך יצמח בקצב מהיר יותר משיער קצר אך יקח לו יותר זמן להגיע לאורכו המלא.
קצב צמיחת השיער בחתול הוא בין 0.04 ל 1 מ"מ ליום.
תהליך החלפת הפרווה ובכלל זה גם השפם הוא נורמלי.
מאחר והשפם הוא חלק בלתי נפרד מפרוות החתול והעור, מחלות הפוגעות בעור או בפרוותו של החתול(אלרגיה, פטרת, דלקת עור, חוסרים תזונתיים, חוסר איזון הורמונלי ועוד) יכולות לפגוע גם בשפמו של החתול.
לשפם החתול תפקיד חשוב במכלול החושים עליו החתול מסתמך.
השפם של החתול יכול להפגע מטראומה ולהתלש, גם שיער שנתלש יצמח בחזרה.
חתולים מנשירים את פרוותם גם כתגובה לעקה (stress), חתול "רגיש" יכול לפתח סימני עקה בכל שינוי הכי קטן בסביבתו- מעבר דירה, רעשים סביבתיים חדשים(למשל כתוצאה מבניה), הכנסת בעל חיים חדש (בכלל זה גם הולדת ילד…), יציאת בעל חיים מהבית (ובכלל זה גם אדם שעוזב את הבית…) ועוד גורמים רבים נוספים.
חוסרים תזונתיים יכולים להתפתח בזמן החלפת מזון, בירידה בתפקודי מערכת העיכול ועם התבגרות החתול, יש להתאים את המזון לכל אחד משלבי התפתחות החתול, מזון גורים עשיר יותר ממזון בוגרים ובמזון לחתולים מבוגרים יש תוספות של חומרים אותן ה"קשיש" צריך לקבל.
במידה והחתול מאבד קבוצה גדולה משיערות שפמו , בפרק זמן קצר (או כל שיער על פני הגוף) חשוב לבדוק את הנושא מבחינה רפואית. במידה והחתול מאבד שיערות שפם בודדות כנראה ומדובר בהחלפה טבעית של שפמו כחלק ממחזור החיים של שיער השפם.
ככלל אצבע- אם מראהו הכללי של החתול תקין, פרוותו מבריקה,אחידה ועורו אינו מקושקש או פצוע, מצב רוחו, התאבון ומשקלו תקינים, סביר להניח כי מדובר בתהליך נורמלי. במידה ומשהו מהללו נראה חריג, יש לבדוק כי לא מדובר במחלת רקע המביאה, בין היתר גם לאיבוד השפם.