מכות חום בכלבים הן תופעה נפוצה שעלולה מהר מאוד להסתיים במוות. כלבים וחתולים כאחד, מאוד רגישים למכות חום. חשוב מאוד לדעת על כך ולמנוע זאת.
9 בפברואר 2017מה היא "מכת חום" ???
טמפרטורת הגוף בכל בעלי החיים מווסתת על ידי מנגנונים פנימיים, המגיבים לשינויי טמפ' המתרחשים בגוף.
טמפרטורת הגוף נשמרת בתוך תחום צר מאוד. חריגה מתחום זה יכולה להתרחש במקרים של דלקת או זיהום. במצבים אלו מנגנוני וויסות הטמפרטורה ממשיכים לתפקד ולרוב מצליחים להגביל את עליית הטמפרטורה.
ישנה "נקודה קריטית" של טמפרטורה, כלומר נקודה בה מערכות קירור הגוף כושלות, או לחילופין אינן יעילות. מעבר לנקודה זו, מתחיל הרס של חלבונים בגוף בעל החיים ואתו הרס רקמות בגוף שעלול להביא לכשל מערכות כללי.
כאשר טמפרטורת הגוף, עולה מעל לטמפרטורה הקריטית מתקבלת מכת חום.
טמפרטורה נורמלית של כלבים וחתולים נעה בין 38.5 ל 39.5 מעלות צלזיוס.
הטמפרטורה הקריטית נחשבת ל- 41 מעלות.
בזמן מחלה עולה הטמפרטורה מעל 39.5 אך מתחת 41 מעלות, וזאת מאחר והמנגנונים לוויסות הטמפרטורה פעילים.
בזמן מכת חום מגיעה הטמפרטורה אל מעל 41 מעלות ועד 43 מעלות, טמפרטורה זו מסכנת את חיי בעל החיים.
כיצד מקררים בעלי החיים את הגוף ???
בבני האדם, מערכת הקירור של הגוף נעשית על ידי הזעה, טיפות של נוזלים מצטברות על פני העור ומתאדות ממנו, פעולת האידוי מקררת את פני העור, סמוך לפני העור מצויים כלי דם קטנים רבים, המתרחבים בזמן עומס חום, (סביבתי או פנימי) כך שיותר דם מצוי בהם בכל רגע נתון . פעולת אידוי הזיעה, מקררת את הדם הזורם בכלי דם אלו וכך נשמרת טמפרטורת הדם ואתו גם טמפ' הגוף בתחום הנורמלי.
גם בעלי החיים מזיעים אך רמת ההזעה בהם פחותה בהרבה בהשוואה לאדם . יש להם בלוטות זיעה מפותחות פחות , הן מצויות במספר קטן ביחס לשטח פני הגוף וגופם עוטה פרווה מה שאינו מאפשר את אידוי הזיעה, לכן מנגנון קירור זה אינו יעיל בבעלי החיים.
בבעלי החיים קיים מנגנון שונה במעט לקירור, מנגנון זה מכונה "הלחתה".
המנגנון מבוסס על העברת זרם אויר על פני הלשון . זו הסיבה כי כלבים וחתולים נושמים מהר ובפה פעור בזמן מאמץ גופני או כאשר הטמפרטורה הסביבתית עולה. הלשון ,העשירה בכלי דם, מורטבת על ידי הרוק והרוק מתאדה מעל פני הלשון. מנגנון אידוי וקרבה לכלי הדם קיים גם בשיטה זו, אך סך כל שטח הפנים של כלי דם העוברים קירור, קטן בהרבה בהשוואה לבני האדם. כך שכלבים וחתולים רגישים יותר מהאדם למכות חום.
מי רגיש למכות חום???
- כלבים וחתולים כאחד, במיוחד בסביבה בה הטמפרטורה גבוהה, זרימת האויר נמוכה ולחות אויר גבוהה. תנאים אלו מתקיימים בארצינו, בימי הקיץ החמים, כך שאוכלוסיית בעלי החיים בישראל נמצאת בסיכון גבוה בהשוואה לאותה אוכלוסיה באירופה .
- גזעים שאפם קצר, כמו בוקסרים, פקינזים, דוג דה בורדו,בולדוג, חתולים פרסים וגזעים נוספים, רגישים עוד יותר מהגזעים האחרים מאחר ואצלם מנגנון ההלחתה יעיל עוד פחות.
- גזעים עם פרווה ארוכה או צפופה כמו סמויד, אקיטה,כלב הרים פרינאי, חתולים פרסיים ועוד, רגישים יותר מאשר גזעים קצרי הפרווה.
- חתולים או כלבים שעברו בעבר מכת חום, יהיו רגישות יותר מאחרים להישנות התופעה.
כיצד מונעים מכות חום ???
המניעה פשוטה למדי וישנם מספר כללים עליהם צריך להקפיד בימי הקיץ:
- מים: צריך לדאוג שלבעל החיים יהיו מים זמינים, טריים ונגישים בכל שעות היום והלילה. רצוי לדאוג שכלי המים יהיה במקום מוצל. חשוב לוודא כי השרשרת של כלב קשור לא יכולה להסתבך ולהיקשר כך שלכלב לא תתאפשר גישה לכלי המים.
- סביבה: חשוב כי הסביבה בה מצוי בעל החיים מוצלת ומאווררת, כך שאין לסגור כלב במכונית סגורה, גם אם המכונית מחנה בצל, או לסגור אותו במחסן שאינו מאוורר.
- פעילות גופנית: אין להוציא בעל חיים לפעילות גופנית בשעות החום!!!! יש לצמצם את הפעילות הגופנית למינימום ובטח לא לאמץ את בעל החיים בימים החמים, יש לזכור כי בעונת הקיץ בארצינו הטמפ עשויה להיות גבוהה גם בשעות אחר הצהרים וגם בשעות הערב ובמיוחד בימי שרב.
חשוב לזכור כי בהשוואה אלינו מערכת הקירור של הכלב שלנו אינה יעילה. פעילות גופנית שגופינו עומד בה ללא מאמץ כמו ריצה, רכיבה על אופניים ואפילו משחקי כדור בחצר, יכולה להיות כזו שתפגע בכלבינו.יש לתכנן את שעות הפעילות עם הכלב לשעות שלפני עלות השמש ואחרי שקיעתה. במשך שאר היממה יש לדאוג לפעילות גופנית ממותנת מאוד.
לסיכום שלוש מילים שיש להקפיד עליהן ולזכור אותן:
מים צל מנוחה
טיפול ראשוני בשטח והגשת עזרה לחיה החשודה במכת חום:
מים והרבה, לשפוך מים קרירים על החיה מהצוואר ומטה ולא על הפנים . יש להביא אותו במהירות לוטרינר הקרוב, לקבלת עזרה רפואית . מכת חום נחשבת למקרה חירום בהול המסכן חיים, ככל שהטיפול הרפואי המוגש קרוב יותר לתחילת האירוע, סיכויי בעל החיים להינצל עולים.